Van links naar rechts: Hans Donderwinkel, Janine van ’t Westende Meeder-Sikkink, Claudius van ’t Westende Meeder, Sjoerd Frielink, Anne Ebbers en Wim Lobeek. Foto: Han van de Laar

Jaarlijks vinden tijdens het tweede weekend van september in Nederland de Open Monumentendagen plaats. In veel gemeentes zijn dan verschillende monumenten te bezichtigen, zo ook in Winterswijk. Zo’n twintig locaties zetten hun deuren open. Tevens vindt de uitreiking van de monumentenprijs plaats voor het mooist verbouwde monument. Het is tevens de start van het monumentenweekend. Het openingswoord werd verricht door Hans Donderwinkel, voorzitter van Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk.

De jury, bestaande uit Arie Hogelslag, Wim Lobeek en Hennie te Brummelstroete, heeft eerst een longlist samengesteld. Deze werd vervolgens teruggebracht naar drie genomineerden. Aangezien één daarvan zich heeft teruggetrokken ging het om de keuze tussen de vlasoven aan de Veenweg en boerderij ’t Harkel aan de Harkelsweg. Wim Lobeek: “Deze twee genomineerden zouden beiden prijswinnaars kunnen zijn. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor boerderij ’t Harkel.”

Vlasoven
Tweede werd dus de vlasoven. Eind 2021 werd deze teruggeplaatst naar de oorspronkelijke locatie aan de Veenweg. De daaropvolgende restauratie werd door de Erfgoed Klusbrigade uitgevoerd. Op 28 mei 2022 werd de vlasoven op zijn definitieve locatie onthuld. De familie van ’t Westende Meeder was blij met de nominatie en vond de tweede prijs ook een hele eer. “Eigenlijk hebben we het achterste stukje van ’t Woold ‘opengetrokken’. Er komen per week wel twee- tot driehonderd bezoekers voorbij, waaronder veel wandelaars en fietsers.

’t Harkel’
De prijs in de vorm van een trofee en bloemen werd door Wim Lobeek uitgereikt aan Sjoerd Frielink en Anne Ebbers. Zij kochten in 2020 ’t Harkel aan de Harkelsweg. Er volgde een grondige verbouwing. Het voor- en achterhuis werden eerst teruggebracht tot een lege ruimte. Daarna werd de boerderij verduurzaamd en voorzien van vloerverwarming en aardwarmte. De woning is gasloos. De kap werd gerestaureerd en de voorgevel kreeg zijn oorspronkelijke vorm terug. Sjoerd en Anne zijn er in november 2022 gaan wonen. Sjoerd: “Het is een heel proces geweest, maar het ging goed mede dankzij aannemer Wiggers Nijenhuis. Deze prijs is de kers op de taart!” Anne: “Het is hier heerlijk wonen, maar er is ook nog genoeg te doen, zoals de tuin en het opknappen van een aantal bijgebouwen.”


Verslag van de prijsuitreiking door Regio Internet TV Winterswijk – Aalten

Stichting Vlasoven te Veene feliciteert ‘t Harkel (familie Frielink) met het winnen van de Monumentenprijs 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *