Fietsen voor Vlasoven te Veene

De vlasoven staat nog bij het Kössink onder de eiken naast de spieker te schitteren. Inmiddels is de vlasoven van eigenaar veranderd en wil de Stichting Vlasoven te Veene de oven naar zijn oorspronkelijke locatie aan de Veenweg in het Woold verplaatsen. Dit is een hele operatie. Inmiddels hebben de gemeente Winterswijk, WCL, Monumentenbelangen, Roelvinkfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Rabobank, Stichting Kottens Belang en de Stichting Historische Kring Kotten hun financiële steun gegeven dan wel toegezegd. Echter, een laatste financiële oppepper kan van u als lezer komen wil de Stichting haar doelstelling halen.

Waarom willen we de vlasoven behouden? Wat velen niet weten, maar Winterswijk had in de zestiende en zeventiende eeuw al een vlasmarkt. Vlas was een belangrijk product om linnen te kunnen produceren. Verwijzingen naar deze periode vinden we terug in boerderijnamen en perceelnamen. Vlaskamp, vlasweide, vlasspree enz. Hiermee tippen we de vroegste periode van onze textielgeschiedenis aan. De vlasoven was een onderdeel uit die periode die we voor Winterswijk willen behouden sinds de G.A. van der Lugt stichting aangaf ervan af te willen. Er waren ook gegadigden van buiten de gemeente. Nederland kent maar één vlasoven in het veld en dat is deze!

Als de Stichting Vlasoven te Veene met vele andere partners als de gemeente, monumentenbelangen niets hadden gedaan was de oven uit onze gemeente verdwenen. De Stichting wil allereerst de verplaatsen regelen en daarvoor vragen we uw steun. Daarna willen we met behulp van activiteiten educatieve doelen nastreven om het proces van vlas tot linnen te vertellen aan toeristen, inwoners en later specifiek aan het onderwijs. Inmiddels heeft een werkgroep educatie gedurende de coronaperiode een fietstocht ontwikkeld langs plekken die te maken hebben met onze textielgeschiedenis in de streek.

Op zondag 15 augustus was de kick-off van de fietstocht om meer bekendheid te krijgen, extra geld voor de verplaatsing op te halen en vrijwilligers/vrienden te werven. Ook nu kunt u deze fietstocht nog maken. Bij de V VV / 100% Winterswijk kunt het boekje met de fietstocht en allerhande wetenswaardigheden kopen voor 3,00 Euro per boekje. Pak de fiets en ga deze tocht van ca. 32 km maken! Het is een bijzonder fraaie fietstocht
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *