Linnengoed van Fenny de Heus in HelenaHuis – foto Karin Stronks

Veel belangstelling was er voor het themaweekend ‘Vlas op het land, linnen in de kast’ dat bij het HelenaHuis in Aalten is gehouden. Vrijdag, zaterdag en zondag stonden bol van demonstraties, lezingen en een workshop over de huisnijverheid vlasbewerking. Gastvrouw Jannette Dijkstra geeft aan: “Mensen kwamen niet alleen uit onze regio maar we mochten ook gasten uit Limburg en Zeeland verwelkomen. We kunnen terugkijken op een drukbezocht en zeer succesvol themaweekend!”

Het Helenhuis in Aalten stond van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari in het teken van het thema ‘Vlas op het land, linnen in de kast’. Van zaad naar stengel, van repelen, roten, brakelen, zwingelen, hekelen tot spinnen van draden, in lectuur en met demonstraties is het hele proces van vlas naar linnen in het museum te zien. Arjan Ligtenbarg en Heleen Lorijn gaven op meerdere momenten lezingen in ruimte de Hemelse Sferen. Op de begane grond was een fraaie collectie linnengoed te zien van Fenny de Heus, er waren dames aan het spinnen. Bij de spinsters stonden houten rekken met kleurrijk linnengoed. 

Op de tweede verdieping werd het hekelen gedemonstreerd, hierbij wordt het vlaslint fijn ‘gekamd’ en opgerold zodat het gesponnen kan worden. De zaterdagmiddag stond in het teken van een workshop weven onder leiding van kunstenares Joke Warner, elf dames deden hieraan mee. Na een presentatie bekeken de deelnemers een aantal kunstwerken van Joke en gingen vervolgens zelf aan de slag. Het spannen van de draden, een ontwerp maken en het weven blijkt behoorlijk intensief te zijn. De cursisten mochten het werk, dat nog lang niet klaar is, mee naar huis nemen.

Het themaweekend over Vlas op het land, linnen in de kast, was puur gericht op de huisnijverheid. Van vlas zaaien honderd dagen na nieuwjaar, volgens kenners is het een makkelijke plant die niet veel verzorging nodig heeft en vrijwel overal tot bloei komt, tot het oogsten. Het scheiden van de zaadbolletjes, die tot lijm verwerkt kunnen worden, van de stengels. Van het bewerken van de stengels in zeven, acht stappen, tot bossen die gesponnen worden tot een draad. Het weven en bleken van het linnen. 

Arjan Ligtenbarg: “Vroeger had elke boerderij een weefruimte. Het was ontzettend arbeidsintensief, het bewerken van vlas tot het weven van linnengoed. We wilden hier puur de huisnijverheid laten zien. Vanaf eind 1800 is het proces meer en meer geautomatiseerd, kwam er ook met regelmaat katoen ons land binnen. Het huiswerk, het ambachtelijk vlas bewerken, hield langzaam op te bestaan.” ‘We wilden hier puur de huisnijverheid laten zien’


Dat er nog veel belangstelling is voor de het ambacht, de huisnijverheid vlas bewerken, bestaat bleek wel door het grote aantal bezoekers aan het HelenaHuis tijdens het themaweekend. Jannette: “Het aantal bezoekers heeft ons aangenaam verrast. We zijn erg blij dat we mochten rekenen op medewerking van de vlasspinners, vlasoven Te Veene, Arjan Ligtenbarg, Joke Warner en onze vrijwilligers. We kijken terug op een fijn, leerzaam en drukbezocht themaweekend!”

Lezing verzorgd door Arjan Ligtenbarg

Vlas op het land, linnen in de kast

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *