Nu de zon steeds meer kracht krijgt en je als maar meer bloemen en blaadjes tevoorschijn ziet komen duurt het niet lang meer of het vlas kan ook worden gezaaid. Officieel gebeurd dit de 100ste dag van het jaar, dus 10 april in dit jaar, maar sommigen kunnen echt niet zo lang wachten en beginnen al eind maart. Wel is het verstandig om de weersverwachtingen in de gaten te houden, omdat het vlas toch iets vorstgevoelig is.

De jonge planten kunnen schade oplopen en soms is het verstandig om toch nog even te wachten en in mei kan het natuurlijk altijd nog worden gezaaid. Na het zaai klaar maken van de grond kun je het vlaszaad uit de hand zaaien. In rijtjes zaaien kan ook. Wel is het verstandig om met je hand, je klomp of een plankje de grond even goed aan te drukken. Al snel zal het vlaszaad gaan kiemen en weldra komt het voorzichtig boven de grond kijken.

Hou het perkje onkruidvrij zodat het vlas de ruimte krijgt die het verdient. Het is zo´n bescheiden gewas. Zelf verheug ik me altijd op de bloei, want een veldje bloeiend vlas al wiegend op de wind is ontzettend mooi om te zien. Elk bloempje bloeit maar één dag. Gelukkig is er de volgende dag opnieuw weer een bloem die bloeit. Een paar weken kun je hiervan genieten, want al snel zal het ook gaan afrijpen.

Time flies when you are having fun, want rond de tweehonderdste dag van het jaar kan er worden geoogst. De komst van de vlasoven naar het landgoed te Veene zien we verwachtingsvol tegemoet en intussen kunnen we ervaring op doen met de verbouw. De deelnemers van ‘Verbouw je eigen vierkante meter vlas’ hebben hun vlaszaad gratis gekregen van Dieleman Seeds uit Axel. Wij willen de firma hiervoor heel hartelijk bedanken! Reacties van de deelnemers met betrekking tot de verbouw zien we door middel van foto’s en stukjes graag tegemoet.


Het groeiseizoen voor vlas gaat van start!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *